2011-12-30 ? 10:40:00

Ojsan

Nu har det blivit sådär långt emellan inläggen igen. Men jag skyller på att jag varit sjuk och sprungit till närakuten titt som tätt. Ännu en gång har det varit UVI... 
Och den här gången fick jag också antibiotika som dessvärre inte tog. I alla fall inte den första kuren.

Sen har vi fixat lite hemma också, och det har lett till att vi nästan är klara med sovrummet. Det är bara listerna runt dörren som ska upp nu och elen som ska fixas lite, sen är det äntligen klart!

Vi har tagit hem Tigge också, Daniels katt. Han har  hunnit aktlimatiserat sig och jag tror han har det bra. Annars har det inte hänt så mycke mer än att det har varit jul och att vi har jobbat.
2011-12-11 ? 12:16:00

Peking

Nu har vi varit hemma några dagar sen resan till Peking. (1-6) Har inte hunnit skriva någonting eftersom jag jobbat och haft fullt upp sen dess. Men i all fall, vi kom med planet ner till köpenhamn och sen vidare därifrån till Peking även om vi vart ca 2 timmar försenade ifrån Danmark. 

När vi kom ner låg smoggen över hela stan och det va rätt ansträngande att andas när man är van vid så ren luft hemifrån. Men i alla fall, vi åkte till hotelet och gjorde oss hemastadda och tog det lite lugnt innan vi drog iväg och åt. Efter det kollade vi inne i stan lite på deras gallerior innan vi kände av tidsskillnaden och åkte hem till hotelet igen. 

Förresten, hotelrummet bestod av två våningar, nedre delen var vardagsrum och toa och övre delen var sovrum och toa. Inte fullt så fint som andra hotel vi varit på men helt okej när man fått smälta det ett par sekunder. Huvudsakern är ju att det inte va lika illa som NY! 

Andra dagen (den 3 december) så tänkte vi att vi skulle åka till muren, men det visade sig att bussen från hotellet hade redan gått den dagen så vi bokade in oss på dagen efter i stället. Så i ställer för muren fick det bli en heldag på marknader och stan.

Vi började med att åka till Pärlmarknaden där vi mest gick och kollade. Och tro det eller ej men att ta sig fram på en kinesisk marknad är ett äventyr i sig! Dom sliter i dig, skriker efter dig och trycker upp produkter i ansiktet på dig för att du ska kolla och köpa (kanske liiite överdirvet beskrivet men det va kul även om det va jobbigt vissa stunder) och när man väl kollade på någonting va inte frågan om man tyckte om det utan "hur många?" Så det va lite jobbigt, men det va samtidigt vad man förväntade sig.

Efter "Pärlan" så tänkte vi se oss omkring lite och hittade ett ställe som vi trodde va ett shoppingcenter men som visade sig vara en silkes "fabrik". Ett ställe där som visade hur det gick till att framställa silke. Det gick snabb med genomgången och det kändes som man blev lurad när man gick in, att det skulle kosta multum när man gick ut. Men det slutade med att dom tycke att man skulle handla av dom. Och även om vi inte behövde det så kom vi därifrån med ett täcke för 700 kinesiska kronor. (slog sen upp det och såg att samma täcke kostar ca  1 500 - 2 000 hemma så det kändes skönt) Det skulle vara ett bra täcke för kalla vintrar och liknande, och vi tror att det va samma sort som vi hade på hotelet, ett supertunnt täcke som värmer mer än det tjockaste duntäcket, ja det tackar man inte nej till! I alla fall inte när det va så "billigt"

Efter det gick vi vidare till himelskafridens torg. Det är klassat som världens största torg och hade tydligen någon stor betydelse för kineserna som jag inte hängde med om. Men vi har i alla all sett det! 
Efter det gick vi till förbjudna staden. Här förväntade i alla fall jag mig att det skulle vara som en liten mysig by med små gångar och träd. Men när man kom in så va det stora "torg" hus som man inte fick gå in i. Vi fick se någon sal med en tron men där fick man kolla in genom gluggar i väggen bara, då det va inte så mycke tyckte jag. I alla fall inte efter vad man hade förväntat sig. 

Efter det drog vi oss tillbaka till hotellet och sen vidare för att äta.
Dagen därefter va det muren som gällde! Vi hade köpt ett paketerbjudande på hotellet där man fick åka till muren, en jade "fabrik" äta lunch kolla på en ming grav och gå på te provning. (i efterhand finns det en sak jag rekomenderar, köp inga såna här paket på hotellet, du blir antagligen mest besviken...)

Kinesiska muren, ja den hade man ju sina förväntingar på också. Men vi åkte till helt fel del av muren, vilket vi kommit på i efterhand. Den delen av muren vi va på va nämligen inte som man tänkt sig med fin utsikt och lite promenad på dan där. Utan det var en trappa som gick nästan lodrätt upp i bergen med trappsteg som varierade mellan 10 cm höga till ca 30 cm! Det vart mer ett träningspass än någonting annat. Dessutom var vädret inte så jättebra så halva upplevelsen försvann. Man såg inte begskedjan eller muren nästan alls. Och med tanke på att man va så trött av klättringen så ville man bara ner igen. Så det är inget jag rekomenderar!

Efter muren så var det dags att bege sig vidare till ett ställe där dom slipade Jade, en stenart, där vi skulle bli visade hur det gick till. Men även detta va en besvikelse eftersom genomgången gick på ca 5 minuter och sen blev vi nästan "tingade" att handla. Det va liksom inte för att visa oss hantverket som vi va där uten för att vi skulle handla! 

Men i alla fall, efter det fick vi äta på en restaurange på i samma byggnad som jade'n och sen bar det iväg till en minggrav. Och för er som undrar vad det är så kan jag säga även är - inget speciellt. Antagligen betyder det jättemycke för kineserna eftersom dom kan sin kultur och historia. Men som västerlänning så ser man bara samma sak som förbjudna staden. Torg och hus som man inte får gå in i. Samt några monument. Men that's it liksom. Dessutom va det kallt och man va trött och man hade en guid som pratade knackig engelska.
Men som förut, nu har jag gjort det i alla fall!.

Efter det bar det iväg till hotelet igen där vi tog det lugnt innan vi tog en sväng på Pärlan igen och sen åt innan dagen led mot sitt slut!

Den sista heldagen vi hade kvar i Peking gick åt till shopping. Vi åkte till Sidenmarknaden (som är jättejobbig i prut sammanhang) och en liten "okänd" marknad där man nästan inte behövde pruta alls. Samt tillbaka till Pärlan och sen stannade vi på hemvägen och köpte te i ett snabbköp.
Sista dagen åkte vi iväg till en marknad som låg brevid Pärlan (som vi helt missat innan) men vi kände oss klara med shoppingen så vi kollande mest, och det va ett skönt slut på resan eftersom vi va där tidigt och det va inte stressigt alls där inne. 

Väl på flyget hem bestämde vi oss för att nu, nu är vi ganska resmätta för ett tag framöver!